szobor felújítás

Szobor felújítás több lépésben, a tisztítástól a védelemig

A szobor felújítás egy több lépésből álló, jelentős szakmai felkészültséget igénylő folyamat. A munka végére megújult külsejű,de sértetlen állapotú szobor születik.

A szabadban álló kőszobrok külseje változik

A szobrokat hagyományosan kőből faragják, ami természetes anyag lévén, reagál a környezeti hatásokra. A követ a legnagyobb mértékben a szmog szennyezi be. A városi tereken, épületeken, utcákon magasodó szobrok látható módon elszürkülnek, egyre jobban, ahogyan telnek az évek.

A járművek kipufogó csövéből kitóduló füst, a fűtőanyagok eltüzeléséből származó, a gyárak kéményeiből a levegőbe jutó szennyezőanyagok magas koncentrációban vannak jelen. A szennyezőanyagok lerakódnak a szobrok felületén, ahol a levegővel kémiai reakcióba lépve, lassan, de biztosan elkezdik roncsoló munkájukat. Az eredmény beszürkült kőfelületek, málló szobrok.

A kőfelület megtisztításának módja

A szobor felújításhoz olyan eljárást szabad alkalmazni, ami hatékonyan képes eltávolítani a porréteget, ugyanakkor további roncsolás nélkül tisztítja a kő felületét. Az egyik legkedveltebb módszer a szemcseszórás, aminek a lényege, hogy nagy nyomással és vízzel vegyítve juttatják a felületre a szóróanyagot. A hatékonyságán túl mellette szól az is, hogy teljes mértékben ártalmatlan a környezetre nézve és rendkívül rövid idő alatt kivitelezhető, akár zárt térben is.

A felújításhoz előzetes állapotfelmérésre van szükség, ami figyelembe veszi a szobor nagyságát, állapotát, alapanyagát, méretét és a korát is. Minél régebbi a szobor, annál nagyobb az értéke és érzékenyebb az anyaga, így maga a felújítás is bonyolultabb.

Az elemzést követően a szakemberek tervet készítenek és megkezdik a több lépésből álló felújítást. A felújítás nem csupán a tisztítást foglalja magában, mert állapottól függően szükség lehet a sérült, hiányzó részek helyreállítására, festésre, illetve védőbevonat felvitelére is.

A kőfaragással és kőrestaurálással foglalkozó cégünkhöz bármikor fordulhat, ha egy vagy több szobor eredeti külsejét kell visszaadni. A honlapunkon szerepelnek az elérhetőségeink, lépjen kapcsolatba a kollégáinkkal és kérjen tőlünk Önnek szóló árajánlatot!