Mi is az a műkő?

A műkő a 18. század óta használatos természetes kövek helyettesítésére az építőiparban, cementből és természetes kövek őrleményéből, felületi megmunkálással előállított beton. Népszerűsége olcsóságának, hozzávetőlegesen könnyű előállításának, könnyen megmunkálhatóságának és szép megjelenésének köszönhető.

A műkő beépítésének két módja létezik. Az egyik a helyszínen vízszintes vagy függőleges felületekre való felhordás, másik pedig az üzemben lévő öntőformában történő előregyártás.

Az adalékanyagként funkcionáló kőzúzalék lehet természetes (vulkanikus, üledékes, vagy átalakult), vagy akár mesterséges kőzetből is, de az szigorúan elő van írva, hogy az őrlemény nem tartalmazhat humuszt, vagy szerves anyagot. Az adalékanyag különböző szemcseméretű is lehet, amely meghatározza a műkő fizikai és esztétikai tulajdonságát is. Kötőanyagként főleg homogén vagy fehér portlandcement használatos, színes műkőszerkezetekhez a kötőanyaghoz adagolt színezőanyagokkal juthatunk.

Felhasználása igen széleskörű, hazánkban leggyakrabban korabeli polgári házakban találkozhatunk műkővel. Készülhetnek belőle lépcsők, szabadtéri burkolatok, korlátok, párkányok, könyöklők, lábazatok, oszlopok, terrazzók és sírkövek is.

Legyen szó a műkő bármely felhasználásáról, a Dór Kőfaragó és Kőrestauráló Kft. professzionális segítséget biztosít!
Ablakpárkányok:

Ezek lehetnek műkőből és terméskőből is. Itt most csak a műkőről beszélnék, a terméskőből készülteket az ablakpárkányoknál említem. A leggyakoribb a 3-4 cm vastagságú, de ez függ a párkány hosszától is. Mivel vasalva vannak, egy bizonyos vastagságnál nem lehet vékonyabb, mert ott előbb utóbb át ütne a rozsda. Színe általában fehér vagy világos szürke. Nagyon fontos az ablakpárkány esetében, hogy legyen benne kellő szélességű és mélységű vízor, ami a vizet elvezeti a faltól és nem lesz a párkány két oldalán szürke vízlefolyás. A fehér műkő a fehér cement ára miatt kb. 15-20 %-kal drágább. Az ár függ a vastagságától, a szélességétől és megrendelt mennyiségtől is.

Kerítésfedkő:

Ezeket az elemeket a kerítés lábazatának lezárására, lefedésére készítjük. Funkciója részben esztétikai, részben elvezeti a vizet a lábazati részről ezáltal óvja azt. Anyaga a legtöbb esetben műkő. Lehet sima egyenes és úgynevezett prizmás kivitelbe is. Félreértés ne essék a sima kivitelt is egy oldalra lejtetni szoktuk és a víz így ezen sem áll meg. Természetesen ennél a terméknél is nagyon fontos a vízor, de itt már két oldalon, illetve az oszlopok tetejére kerülő sapkákra négy oldalon. Az ár itt is változó szélességtől, vastagságtól, mennyiségtől és itt már kiviteltől is.
Lábazat:

A lábazatok több féle anyagból készülhetnek, de egyenlőre maradjunk a műkőnél. Célja a legtöbb esetben esztétikai, de nem szabad elfelejteni egy nagyon fontos szerepét e mellett, ami nem minden esetben érvényesül. Ez pedig az aljzat szellőztetése, de ez a funkciója csak akkor működik, ha az egyes elemeket nyitott fugákkal helyezzük egymás mellé. Egy példát is tudok mondani. Mi készítettük a Budapesti Ferences templom lábazatát is, ahol a templomon belül erős penészesedés volt. Egy kiváló tervező Iványi János tervei szerint előregyártott műkő elemeket helyeztünk a lábazatra 5 mm-es fugahézaggal és azóta a fal szépen elkezdett kiszáradni. Ugyan is eddig csak befelé tudott. Ára nagyon változó, mert nem mindegy milyen magas, mekkora darabokból van és végződik-e valamilyen tagozattal a teteje.
Kerti vázák:

Készítünk műkőből kerti vázákat is többféle méretben. Ezekről képet a galériában láthat. Amit ezzel kapcsolatban fontosnak tartok elmondani, hogy sok helyen látni vakítóan fehér kinézetű vázákat. Ezek a legtöbb esetben festve vannak valamilyen betonfestékkel(jó esetben). De még ez a festék is idő után lepereg és csúnya lesz, az után festés pedig nehéz, mert ahoz előbb le kell szedni a többi fellazult festéket is. Hogy miért festik be? Egyrészt fehérebb lesz, mint egyébként a műkő lenne, de nem ez a fő ok. Az öntött műkő önmagában csúnya. Azt még csiszolni, esetekben faragni kell. A festéssel viszont ezek a műveletek elkerülhetőek és így az árukat is lehet lejjebb vinni, de ez sajnos nem jó megoldás.

Dekoratív műkő elemek a kertben

A kert kialakítása és ízléses berendezése hasonlóan meghatározó szerepet tölt be a komfortos élettér megteremtése során, mint a lakás belső tereinek megtervezése. A kerti építmények és bútorok kiválasztása során számtalan lehetőség kínálkozik, melyek közül széles körben népszerű lehetőségek a műkő elemekből létrehozott elemek.

A műkő elemek óriási előnyei közé tartozik a dekoratív megjelenés, az időtálló kialakítás, valamint nem utolsó sorban a kedvező árfekvés és a sokoldalú felhasználhatóság, amely a kerti elemek esetében is fontos szerepet játszik.

Kerti asztalok és ülőalkalmatosságok, padok borítása
Kerti építmények lábazati burkolása, például emelvények, medence
Kerti sütögető építése és burkolása
Kerti díszelemek, például kerti vázák, kaspók
Kerítések és térelválasztó elemek
Csobogók, szökőkút burkolatok

Válasszon ízléses és időtálló műkő elemeket kertje berendezéséhez, kialakításához és tekintse meg további információinkat, valamint kőfaragó szolgáltatásainkkal kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken és mindenben készséggel állunk rendelkezésére, hogy otthona olyan lehessen, amilyet elképzelt!

Miért előnyös választás a műkő?

Korlátok, lépcsők, kerítés, de akár épületdíszítés is készülhet műkőből. Sokan ódzkodnak ettől a megoldástól, pedig ha alaposabban utánanézünk, láthatjuk, hogy a műkő előnyösebb választás is lehet, mint a természetes kövek és alapanyagok.

Miért érdemes műkövet választani? A műkővel könnyű természetes hatást elérni, hiszen ugyanolyan finomságú, és ugyanolyan fényes felületű lesz az eredmény, mint az eredeti kövek esetében. A műkő leginkább a betonhoz hasonlítható anyag, ugyanis az alapanyaga mészkő őrlemény, kiegészítve cement kötőanyaggal. Míg a betonban kavics szemek vannak, addig a műkőben található mészkő szemcsék szögletessége lehetővé teszi, hogy a megmunkálásnál a műkő könnyen csiszolható legyen. Ennek köszönhetően a kőfaragók, kőszobrászok szinte bármilyen finomságú felületet könnyedén ki tudnak alakítani.

A műkő további előnye, hogy nemcsak műhelyben, de akár helyszínen is előállítható és megmunkálható, így speciális körülmények sem jelentenek akadályt az elkészítésében. Árajánlatért és további információért forduljon hozzánk bizalommal!

Lakberendezési tippek – műkő a szobafalon?

Manapság a lakberendezésben szinte nincsenek korlátok. Bármit lehet! Stílusokat keverni, újszerű kialakításokat létrehozni, furcsa, érdekes és szokatlan dolgokat alkalmazni az egyediség jegyében. Így nem is csoda, hogy egyre népszerűbb megoldásnak bizonyul a ház valamely szegletét műkővel, vagy más burkolattal ékesíteni.

A műkőnek számtalan pozitív tulajdonsága létezik, melyek közül a legfontosabb talán az alakíthatósága és az esztétikus megjelenése. A műkőnek több kivitele is ismeretes, mint a kiégetett kerámia- vagy a cementalapú, de emellett létezik szilikátköves és gránitos is.

Attól függően, hogy milyen stílusban és kivitelben szeretnénk díszíteni a falat, megannyi színben és formában választhatunk a műkő kínálatból. Egyben biztosak lehetünk, a végeredmény időtálló, esztétikus, egyedi és minőségi lesz!

Ön is szeretné otthonát műkővel dekorálni? Forduljon hozzánk bizalommal egyedi igényeivel, felmerülő kérdés esetén is állunk rendelkezésére elérhetőségeinken!

Tegye különlegessé üzlete kialakítását!

Manapság rendkívül fontos, hogy egy üzlethelyiség kitűnjön megjelenésével a többi közül, legyen szó kereskedelmi vagy vendéglátói egységről. A telített piac megkívánja, hogy ne csak a szolgáltatások minőségével, de az üzlethelyiség egyediségével is elismerést váltsunk ki a vendégek körében, vagy akár a szakmabeliektől. A műkő erre remek megoldást kínál, csupán egy kis fantáziára vagy szükség az elhelyezéséhez és kialakításához.

A műkő, amellett, hogy esztétikus, kölcsönözhet akár modern, de akár rusztikus hatást is, így számtalan üzletstílus kialakítható segítségével! Remekül kombinálható, számtalan belsőépítészeti kialakításban megállja a helyét és bármilyen forma kialakítható a segítségével. Legyen szó beltéri vagy kültéri kialakításról, a műkő tökéletes választásnak bizonyulhat!

Beburkoltatná az egész teret? Esetleg csak az egyik falat? Vagy egy különlegesebb formában képzeli el a műkő elhelyezését? Bármilyen terve is van, hozzánk bátran fordulhat! Segítségünkkel igazán egyedivé és impozánssá teheti üzletét!

Biztonságos, gyorsan felépíthető és olcsó: A műkő lépcső

A cégünk által késztett műkő lépcsők időtállóak, tartósak és csúszásmentesek. Mint már előbbi tartalmainkban is kifejtettük előnyeit műkő használatának, miért ne lehetne megvalósítani ezt lépcsőként is?

Kiválóan jó választás családi ház bejárati lépcsőjeként, belső lépcsőházak illetve lakótelepi lépcsőként. Az eredeti természetes kő kinézetet ezzel is tudjuk garantálni, emellett bárhol ki lehet keverni az anyagot, ami elősegíti az esetleges finom munkák, vagy hibák azonnali javítását. A műkő lépcsők tartósabbak, kopásállóságuk is jobb, fagyállóságuk és formálhatóságuk is előnyös tulajdonságként mondható el a természetes kövekkel szemben.

Színüket is személyre szabva lehet meghatározni, csak hozzáadott adalékanyagok szükségesek hozzá. Többnyire mészkő őrleményekből készül, cementkötésű anyagokból, de a műkő mind esztétikailag, tapintásilag és időtállóság szempontjából minőségileg kitűnik az általános normál beton termékek közül.

Amennyiben úgy döntene, hogy műkő lépcsővel szerelné fel otthonát, forduljon hozzánk bizalommal! Az Ön elképzeléseivel és a mi szakmai hozzáértésünkkel az Önnek legmegfelelőbbet alkotjuk!

Keressen elérhetőségeinken!

Telefonszámunk: 0620-912-3031 E-mail címünk: dorkft@gmail.com

A műkő készítést előnyösebb szakemberre bízni

A műkő készítés közel sem egyszerű feladat. A későbbi hibák elkerülésének érdekében jobb, ha szakemberekre bízza a feladatot, keressen minket!

A műkő népszerű alapanyag, amely képes tökéletesen helyettesíteni a természetes köveket. Elsősorban azért kedvelik, mert költségkímélő, felhasználásával pedig lenyűgöző épületelemeket lehet készíteni. A műkő főleg kisebb kövekből, vízből és cementből áll össze.

Sokan azt gondolnák, hogy nagyon egyszerű elkészíteni, nem véletlen, hogy több házilag is elkészíthető recept is megtalálható az interneten ezzel kapcsolatban. Az igazság az, hogy nem árt óvatosnak lenni, ugyanis nagy a hibalehetőség, főleg akkor, ha az embernek egyáltalán nincs tapasztalata, gyakorlata ilyen területen.

Hogyan lehet hibázni a műkő készítés során?

A műkő készítés szakértelmet, gyakorlatot követel meg, ellenkező esetben súlyos esztétikai hibákkal számolhatnak az emberek. Amennyiben az előállítás során kénsavas só vagy mész kerül a keverékbe, elindul egy foltosodási folyamat, ami miatt tulajdonképpen használhatatlan lesz az anyag esztétikai szempontból.

Vannak olyanok, akik nem tulajdonítanának ennek nagy jelentőséget, azonban jobban belegondolva, mégis érdemes kiemelt problémaként kezelni. Nagyon sokat tud rontani az összképen egy ilyen hiba, emiatt pedig az egyén sosem lesz elégedett a végeredménnyel.

műkő készítés

Szakemberrel garantált a siker!

A szakemberek tisztában vannak azokkal a kockázatokkal, amik befolyásolják a műkő készítés eredményét, így kellő odafigyeléssel végzik el ezt a feladatot. Megfelelő körülményeket teremtenek a munkához, ami kulcsfontosságú tényezője a színvonalas kivitelezésnek.

Sok időt, energiát is spórolhat azzal, ha ránk bízza a készítés folyamatát. Legyen a megrendelőnk, és teljesítjük a kívánságát, elképzelései pontosan megvalósulnak általunk!

Weboldalunkon sok információt találhat szolgáltatásainkról, rólunk. Ha kérdezni szeretne, lépjen velünk kapcsolatba mihamarabb a feltüntetett elérhetőségeinken egyikén! Kollégáink készséggel válaszolnak az érdeklődőknek.

Keressen elérhetőségeinken!

Telefonszámunk: 0620-912-3031 E-mail címünk: dorkft@gmail.com

Műkő gyártás kültéri elemek megrendeléséhez

A műkő gyártás egyike a cégünk fő tevékenységeinek, előre gyártott elemeket kínálunk kültéri vagy akár beltéri felhasználásra.

Mi is az a műkő? A műkövet és a betont egy lapon szokták említeni, mert alapanyagukban szinte megegyeznek. Cement és kőőrlemény adja a műkő és a beton alapját is. A kettő azonban mégsem teljesen ugyanaz. A műkő különbözik a betontól abban, hogy színre, tapintásra is eltér.

Adalékanyagokkal el lehet érni, hogy a műkő utánozza a természetes köveket. Ennek köszönhetően esztétikus, mégis olcsóbb, könnyen előállítható utánzat készül.

műkő gyártás

A műkövek mellett szóló érvek

Érdemes megvizsgálni, hogy milyen tulajdonságok jellemzik a műkövet. Ezek között a tulajdonságok között egy egész sornyi van, ami a beton vagy a természetes kövek fölé helyezi a műkövet.

1. A műkővel könnyebb bánni, mint a keményebb természetes kövekkel vagy a betonnal. A beton mag és az arra kerülő kéreg úgy készül, hogy könnyedén alakítható a kívánt formára. A felhasznált anyagok precíz arányának és a megdolgozásnak eredményeképpen lesz a műkő ellenálló.

A kültéri használat nem jelent kihívást, mert fagyálló, kopásálló és a nedvesség, csapadék sem jut a műkő belsejébe. A kéreg rétegbe természetes kövekből összeállított őrlemény kerül, ami hozzátesz a kész elem igényes külsejéhez is.

2. A műkő elemek külseje változatos, köszönhetően az alapanyagoknak és azok keverési arányának. Az adalék lehet szürke vagy fehér cement, természetes kő vagy festék is. A színek mellett a felület kialakítása is hozzátesz a valósághű utánzatok minőségéhez. A műkő felületét lehet csiszolni, fényezni vagy stokkolni is.

A nem megfelelő kivitelezés oda vezet, hogy a kész elem gyorsan elkezd tönkremenni, repedések jelennek meg a felületén vagy anyagkiválás jelzi a belekevert, nem oda való anyagokat.

Amennyiben felkeltette az érdeklődését valamelyik tevékenységünk és műkőből készített elemeket szeretne tőlünk rendelni, lépjen velünk kapcsolatba! A kőfaragásban kiemelkedő szakmai színvonalat teljesítünk, ez biztosítja a legyártott elemek igényességét.

Keressen elérhetőségeinken!

Telefonszámunk: 0620-912-3031 E-mail címünk: dorkft@gmail.com

Mit tud a műkő gyártás nyújtani a természetes kövekkel szemben?

A műkő gyártásnak köszönhetően a kerteket, udvarokat, ingatlanokat olcsó, de esztétikus kiegészítőkkel lehet teljesebbé tenni.

A természetes kövek nagy favoritnak számítanak, egyediségük, értékük, pompás külsejük miatt. Igaz, hogy a természetben formálódtak, ám ez nem jelenti azt, hogy ne lenne semmilyen hátrányuk. A keményebb kövek megformálása kihívást jelenthet, egyes fajták pedig nem tudnak olyan jól ellenállni a téli fagyok repesztő erejének.

A műkő mesterséges, de ez az előnye is

A műkő ugyan mesterséges alapanyag, de ebben áll az előnye is. A gyártás során olyan keveréket tudnak előállítani, ami kiküszöböli a természetes kövek defektjeit. A mesterségesen előállított kőalapanyag ráadásul tovább alakítható, mert színezhető, mintázható. Rengeteg árnyalatban és külsővel készülhet műkő, a formájáról már nem is beszélve.

Mit gyártanak ebből az anyagból? Két típusát különböztethetjük meg, a helyszínen és a műhelyben megformázott műkő elemeket. A különféle elemek mellett, amiket elsősorban kültéren helyeznek el, burkolatot is elő lehet állítani ebből a mesterséges anyagból. A teljesség igénye nélkül kerítés elemek, virág kaspók, ablakpárkányok, lépcsők és korlátok, díszítő elemek, de akár kerti asztal, pad, kültéri medence szegély is gyártható.

A mesterséges, szabadtéren felhasználható kiegészítők népszerűek, mert kedvező áruk és strapabíró anyaguk miatt mindenhol megtalálják a helyüket. A dekoratív kert, az ízlés szerint alakított udvar és az egyedi kiegészítőkkel gazdagított ingatlan értékesebb és személyre szabottabb lesz az előregyártott műkő elemekkel.

Ugyan a műkő előállítása nem igényel laboratóriumi körülményeket, tehát akár még otthon is elő lehet állítani, a formázás és az arányok miatt azonban inkább profik segítségét vegye igénybe. Nagy tapasztalattal rendelkezünk, ha természetes vagy műkövekről van szó. A szükséges eszközparknak köszönhetően határidőre el tudunk készíteni minden egyes megrendelést. A honlapunkon megtalálja a termékeinkről és a szolgáltatásainkról szóló információkat, valamint az elérhetőségeinket is.

Keressen elérhetőségeinken!

Telefonszámunk: 0620-912-3031 E-mail címünk: dorkft@gmail.com