Mi is az a műkő?

A műkő a 18. század óta használatos természetes kövek helyettesítésére az építőiparban, cementből és természetes kövek őrleményéből, felületi megmunkálással előállított beton. Népszerűsége olcsóságának, hozzávetőlegesen könnyű előállításának, könnyen megmunkálhatóságának és szép megjelenésének köszönhető.

A műkő beépítésének két módja létezik. Az egyik a helyszínen vízszintes vagy függőleges felületekre való felhordás, másik pedig az üzemben lévő öntőformában történő előregyártás.

Az adalékanyagként funkcionáló kőzúzalék lehet természetes (vulkanikus, üledékes, vagy átalakult), vagy akár mesterséges kőzetből is, de az szigorúan elő van írva, hogy az őrlemény nem tartalmazhat humuszt, vagy szerves anyagot. Az adalékanyag különböző szemcseméretű is lehet, amely meghatározza a műkő fizikai és esztétikai tulajdonságát is. Kötőanyagként főleg homogén vagy fehér portlandcement használatos, színes műkőszerkezetekhez a kötőanyaghoz adagolt színezőanyagokkal juthatunk.

Felhasználása igen széleskörű, hazánkban leggyakrabban korabeli polgári házakban találkozhatunk műkővel. Készülhetnek belőle lépcsők, szabadtéri burkolatok, korlátok, párkányok, könyöklők, lábazatok, oszlopok, terrazzók és sírkövek is.

Legyen szó a műkő bármely felhasználásáról, a Dór Kőfaragó és Kőrestauráló Kft. professzionális segítséget biztosít!
Ablakpárkányok:

Ezek lehetnek műkőből és terméskőből is. Itt most csak a műkőről beszélnék, a terméskőből készülteket az ablakpárkányoknál említem. A leggyakoribb a 3-4 cm vastagságú, de ez függ a párkány hosszától is. Mivel vasalva vannak, egy bizonyos vastagságnál nem lehet vékonyabb, mert ott előbb utóbb át ütne a rozsda. Színe általában fehér vagy világos szürke. Nagyon fontos az ablakpárkány esetében, hogy legyen benne kellő szélességű és mélységű vízor, ami a vizet elvezeti a faltól és nem lesz a párkány két oldalán szürke vízlefolyás. A fehér műkő a fehér cement ára miatt kb. 15-20 %-kal drágább. Az ár függ a vastagságától, a szélességétől és megrendelt mennyiségtől is.

Kerítésfedkő:

Ezeket az elemeket a kerítés lábazatának lezárására, lefedésére készítjük. Funkciója részben esztétikai, részben elvezeti a vizet a lábazati részről ezáltal óvja azt. Anyaga a legtöbb esetben műkő. Lehet sima egyenes és úgynevezett prizmás kivitelbe is. Félreértés ne essék a sima kivitelt is egy oldalra lejtetni szoktuk és a víz így ezen sem áll meg. Természetesen ennél a terméknél is nagyon fontos a vízor, de itt már két oldalon, illetve az oszlopok tetejére kerülő sapkákra négy oldalon. Az ár itt is változó szélességtől, vastagságtól, mennyiségtől és itt már kiviteltől is.
Lábazat:

A lábazatok több féle anyagból készülhetnek, de egyenlőre maradjunk a műkőnél. Célja a legtöbb esetben esztétikai, de nem szabad elfelejteni egy nagyon fontos szerepét e mellett, ami nem minden esetben érvényesül. Ez pedig az aljzat szellőztetése, de ez a funkciója csak akkor működik, ha az egyes elemeket nyitott fugákkal helyezzük egymás mellé. Egy példát is tudok mondani. Mi készítettük a Budapesti Ferences templom lábazatát is, ahol a templomon belül erős penészesedés volt. Egy kiváló tervező Iványi János tervei szerint előregyártott műkő elemeket helyeztünk a lábazatra 5 mm-es fugahézaggal és azóta a fal szépen elkezdett kiszáradni. Ugyan is eddig csak befelé tudott. Ára nagyon változó, mert nem mindegy milyen magas, mekkora darabokból van és végződik-e valamilyen tagozattal a teteje.
Kerti vázák:

Készítünk műkőből kerti vázákat is többféle méretben. Ezekről képet a galériában láthat. Amit ezzel kapcsolatban fontosnak tartok elmondani, hogy sok helyen látni vakítóan fehér kinézetű vázákat. Ezek a legtöbb esetben festve vannak valamilyen betonfestékkel(jó esetben). De még ez a festék is idő után lepereg és csúnya lesz, az után festés pedig nehéz, mert ahoz előbb le kell szedni a többi fellazult festéket is. Hogy miért festik be? Egyrészt fehérebb lesz, mint egyébként a műkő lenne, de nem ez a fő ok. Az öntött műkő önmagában csúnya. Azt még csiszolni, esetekben faragni kell. A festéssel viszont ezek a műveletek elkerülhetőek és így az árukat is lehet lejjebb vinni, de ez sajnos nem jó megoldás.

Dekoratív műkő elemek a kertben

A kert kialakítása és ízléses berendezése hasonlóan meghatározó szerepet tölt be a komfortos élettér megteremtése során, mint a lakás belső tereinek megtervezése. A kerti építmények és bútorok kiválasztása során számtalan lehetőség kínálkozik, melyek közül széles körben népszerű lehetőségek a műkő elemekből létrehozott elemek.

A műkő elemek óriási előnyei közé tartozik a dekoratív megjelenés, az időtálló kialakítás, valamint nem utolsó sorban a kedvező árfekvés és a sokoldalú felhasználhatóság, amely a kerti elemek esetében is fontos szerepet játszik.

Kerti asztalok és ülőalkalmatosságok, padok borítása
Kerti építmények lábazati burkolása, például emelvények, medence
Kerti sütögető építése és burkolása
Kerti díszelemek, például kerti vázák, kaspók
Kerítések és térelválasztó elemek
Csobogók, szökőkút burkolatok

Válasszon ízléses és időtálló műkő elemeket kertje berendezéséhez, kialakításához és tekintse meg további információinkat, valamint kőfaragó szolgáltatásainkkal kapcsolatban forduljon hozzánk bizalommal elérhetőségeinken és mindenben készséggel állunk rendelkezésére, hogy otthona olyan lehessen, amilyet elképzelt!

Miért előnyös választás a műkő?

Korlátok, lépcsők, kerítés, de akár épületdíszítés is készülhet műkőből. Sokan ódzkodnak ettől a megoldástól, pedig ha alaposabban utánanézünk, láthatjuk, hogy a műkő előnyösebb választás is lehet, mint a természetes kövek és alapanyagok.

Miért érdemes műkövet választani? A műkővel könnyű természetes hatást elérni, hiszen ugyanolyan finomságú, és ugyanolyan fényes felületű lesz az eredmény, mint az eredeti kövek esetében. A műkő leginkább a betonhoz hasonlítható anyag, ugyanis az alapanyaga mészkő őrlemény, kiegészítve cement kötőanyaggal. Míg a betonban kavics szemek vannak, addig a műkőben található mészkő szemcsék szögletessége lehetővé teszi, hogy a megmunkálásnál a műkő könnyen csiszolható legyen. Ennek köszönhetően a kőfaragók, kőszobrászok szinte bármilyen finomságú felületet könnyedén ki tudnak alakítani.

A műkő további előnye, hogy nemcsak műhelyben, de akár helyszínen is előállítható és megmunkálható, így speciális körülmények sem jelentenek akadályt az elkészítésében. Árajánlatért és további információért forduljon hozzánk bizalommal!

Lakberendezési tippek – műkő a szobafalon?

Manapság a lakberendezésben szinte nincsenek korlátok. Bármit lehet! Stílusokat keverni, újszerű kialakításokat létrehozni, furcsa, érdekes és szokatlan dolgokat alkalmazni az egyediség jegyében. Így nem is csoda, hogy egyre népszerűbb megoldásnak bizonyul a ház valamely szegletét műkővel, vagy más burkolattal ékesíteni.

A műkőnek számtalan pozitív tulajdonsága létezik, melyek közül a legfontosabb talán az alakíthatósága és az esztétikus megjelenése. A műkőnek több kivitele is ismeretes, mint a kiégetett kerámia- vagy a cementalapú, de emellett létezik szilikátköves és gránitos is.

Attól függően, hogy milyen stílusban és kivitelben szeretnénk díszíteni a falat, megannyi színben és formában választhatunk a műkő kínálatból. Egyben biztosak lehetünk, a végeredmény időtálló, esztétikus, egyedi és minőségi lesz!

Ön is szeretné otthonát műkővel dekorálni? Forduljon hozzánk bizalommal egyedi igényeivel, felmerülő kérdés esetén is állunk rendelkezésére elérhetőségeinken!

Tegye különlegessé üzlete kialakítását!

Manapság rendkívül fontos, hogy egy üzlethelyiség kitűnjön megjelenésével a többi közül, legyen szó kereskedelmi vagy vendéglátói egységről. A telített piac megkívánja, hogy ne csak a szolgáltatások minőségével, de az üzlethelyiség egyediségével is elismerést váltsunk ki a vendégek körében, vagy akár a szakmabeliektől. A műkő erre remek megoldást kínál, csupán egy kis fantáziára vagy szükség az elhelyezéséhez és kialakításához.

A műkő, amellett, hogy esztétikus, kölcsönözhet akár modern, de akár rusztikus hatást is, így számtalan üzletstílus kialakítható segítségével! Remekül kombinálható, számtalan belsőépítészeti kialakításban megállja a helyét és bármilyen forma kialakítható a segítségével. Legyen szó beltéri vagy kültéri kialakításról, a műkő tökéletes választásnak bizonyulhat!

Beburkoltatná az egész teret? Esetleg csak az egyik falat? Vagy egy különlegesebb formában képzeli el a műkő elhelyezését? Bármilyen terve is van, hozzánk bátran fordulhat! Segítségünkkel igazán egyedivé és impozánssá teheti üzletét!

Biztonságos, gyorsan felépíthető és olcsó: A műkő lépcső

A cégünk által késztett műkő lépcsők időtállóak, tartósak és csúszásmentesek. Mint már előbbi tartalmainkban is kifejtettük előnyeit műkő használatának, miért ne lehetne megvalósítani ezt lépcsőként is?

Kiválóan jó választás családi ház bejárati lépcsőjeként, belső lépcsőházak illetve lakótelepi lépcsőként. Az eredeti természetes kő kinézetet ezzel is tudjuk garantálni, emellett bárhol ki lehet keverni az anyagot, ami elősegíti az esetleges finom munkák, vagy hibák azonnali javítását. A műkő lépcsők tartósabbak, kopásállóságuk is jobb, fagyállóságuk és formálhatóságuk is előnyös tulajdonságként mondható el a természetes kövekkel szemben.

Színüket is személyre szabva lehet meghatározni, csak hozzáadott adalékanyagok szükségesek hozzá. Többnyire mészkő őrleményekből készül, cementkötésű anyagokból, de a műkő mind esztétikailag, tapintásilag és időtállóság szempontjából minőségileg kitűnik az általános normál beton termékek közül.

Amennyiben úgy döntene, hogy műkő lépcsővel szerelné fel otthonát, forduljon hozzánk bizalommal! Az Ön elképzeléseivel és a mi szakmai hozzáértésünkkel az Önnek legmegfelelőbbet alkotjuk!

Keressen elérhetőségeinken!

Telefonszámunk: 0620-912-3031 E-mail címünk: dorkft@gmail.com