Hatékony, minőségi restaurálás – válassza a szakértőket!

A kőszobrok és műemlékek restaurálása felelősségteljes feladat, és elengedhetetlen ahhoz, hogy unokáink is láthassák őket, ami azért fontos, mert a kulturális örökségünkhöz tartoznak. Fontos a minőség, hiszen a kevésbé, vagy egyáltalán nem szakszerű restaurálás több kárt okoz, mint amennyi hasznot hajt, és természetesen a munka hatékonysága is elsődleges szempont. Amennyiben hatékony, minőségi restaurátori munkát várunk el azoktól, akiket megbízunk, de nem teljesülnek az elvárásaink, abból kárunk származhat, és a restaurálásra váró tárgyak, építmények és szobrok is károkat szenvedhetnek, sokszor visszafordíthatatlan mértékben.

A hatékony, minőségi restaurálás alapos munkát követel meg, ami mégsem megy a gyorsaság rovására, hiszen a hatékonysághoz ez is hozzá tartozik. Ahogy a mondás tartja: hamar munka ritkán jó, és ez természetesen ebben az esetben is igaz, tehát a tökéletes egyensúlyt kell megtalálni ahhoz, hogy a restaurált tárgy tökéletes legyen, és a lehető legrövidebb idő alatt kerülhessen vissza a helyére. A restaurálásnak három típusát különböztetjük meg, és a fentiek mindegyikre igazak!

A három típus a feltárás, a konzerválás és az esztétikai helyreállítás. Mindegyiknek megvan a maga szerepe a hatékony, minőségi restaurálásban, ám alapjaikban különböznek egymástól. A feltárás során a műemléket elfedő földréteget eltávolítják, majd a tárgyat a felszínre hozzák. A konzerválás célja az adott műemlék jellegzetességeinek megtartása, a szerkezet megerősítése, a szennyeződések eltávolítása, az állapot megerősítése és a károsodási folyamatok megfékezése. Az esztétikai helyreállítás során a kőrestaurátor a műemlék megtisztítását, a sérülések javítását és a részletek megjelenítését végzi.

Amennyiben hatékony, minőségi restaurálásra volna szüksége egy fontos szobor, emlékmű, vagy épület kapcsán, válasszon bennünket! Cégünk több évtizedes tapasztalattal rendelkezik a restaurátori munka terén, így, ha bennünket választ, csakis a legtökéletesebb végeredményre számíthat! Amennyiben kérdése lenne, vagy megrendelését szeretné leadni, vegye fel velünk a kapcsolatot megadott elérhetőségeink egyikén!